VFFs digitala guide för föräldrar
Uppdaterad: 2020-10-30
Det finns en hel del information att hämta från skolan och kommunen om du har barn som går på Vikenskolan. Det svåra som flera av oss stött på är att veta vart man ska börja, vilken information som finns att tillgå och när ny information har lagts upp.
VFF har tagit fram denna guide för att stödja sig som förälder så att du kan säkerställa att du alltid har tillgång till ny och komplett skolinformation för ditt/dina barn.

Hur jobbar Vikenskolan med digital information?
Först och främst så har Vikenskolan olika angreppssätt på låg-, mellan- samt högstadiet:
-
Lågstadiet har inget digitalt klassrum då barnen inte har någon dator. Som förälder räcker det att ha Tieto Edu (se längre ner för info om appen). All information skickas ut i veckobrev. Veckobreven innehåller bl.a. pedagogisk planering samt information från fritids.
-
Mellanstadiet - här har eleverna fått sina Chromebooks och blivit introducerade till Google Classroom. I Classroom hittar du som förälder detaljplaneringen.. Information om läxor går ut via Tieto Edu
-
Högstadiet - nu ligger alla läxor och detaljplanering i Google Classroom. Proven läggs in i en provkalender som varje klass har. Mer om dett längre fram i guiden.
Vikenskolans information kan delas in i två delar:
-
En del som används i det dagliga skolarbetet och som är ett hjälpmedel för eleverna och pedagogerna. Detta har vi här valt att kalla för Vikenskolans digitala klassrum
-
Den andra delen är de "e-tjänster" som används för att kommunicera med dig som vårdnadshavare. Denna del är även tillgänglig för eleverna och kan nås från deras Chromebooks. Dessa tjänster tillhandahålls centralt av Höganäs Kommun och ingår i kommunens totala utbud av s.k. e-tjänster
Vad behöver jag som förälder hålla reda på?
Det finns två primära e-tjänster som du som förälder behöver använda dig av:
-
Tieto Edu - I denna tjänst ingår följande
-
Nyhetsutskick som publiceras fortlöpande från skolan. Här hittar du bl.a. skolans informationsbrev, uppdateringar vad gäller ledighet, fritids, förskola och annan viktig information
-
Meddelandefunktion - ger dig möjlighet att komma i kontakt med elevens pedagoger. Använd först och främst denna tjänst till detta och för att få snabb återkoppling.
-
Anmäla frånvaro - möjlighet att anmäla/justera anmäld frånvaro samt se registrerad frånvaro
-
Skolschema - få en överblick hur ditt barns skolschema ser ut på vecko- samt dagsnivå
-
-
e-tjänst Elevdokumentation (edWise) - i denna tjänst hittar du följande
-
Omdömen - hur ligger ditt barn till
-
Information om extra anpassningar
-
Utvecklingsplan - summering från senaste utvecklingssamtalet
-
Utöver ovanstående två tjänster som du som förälder har direkt tillgång så finns det två till tjänster som ingår i det Digitala klassrummet:
-
Google Classroom - I Google Classroom lägger pedagogerna upp information till eleverna. Här hittar man information om läxor, studiematerial och annat som eleven behöver hålla reda på.
-
Provkalendern - Den används endast av högstadiet. här publicerar alla lärare information om alla kommande prov, tester och s.k. "nedslag".
I grunden är Provkalendern en Google Calendar som skolan skapar upp för varje enskild klass, och som delas ut till eleverna i klassen. Därmed kommer eleven åt kalendern via sitt personliga Google konto och kan se alla kommande prov. Länk till kalendern ska även skickas ut av pedagogerna till dig som förälder (hör av dig till ditt barns mentor om du inte fått länken)
För att komma åt dessa tjänster behöver du be ditt barn om dess inloggningsuppgifter, eller att ni sätter er ned tillsammans och använder barnets Chromebook.


Hur gör jag för att komma igång?
Först och främst måste du ha tillgång till ett mobilt bankid.. Här hittar du mer information om hur skaffar ett bankid. Detta är en grundförutsättning för att kunna logga in och få åtkomst dina barns elevinformation.
Tieto Edu
-
Mobil: Tieto Edu finns att ladda hem och installera från Apple Store samt Google Play. När du väl har installerat appen så kan du öppna upp dem och följa instruktionerna i appen för att logga in i tjänsten.
-
Dator: Tieto Edu går även att nå via en vanlig webbläsare. Använd följande länk för att öppna och logga in i i tjänsten.
E-tjänst Elevdokumentation (edWise)
-
Denna tjänst ligger väl dold i Höganäs kommuns myller av e-tjänster på Höganäs webbsajt.
-
Vi avråder från att försöka öppna tjänsten via en mobil enhet då gränssnittet inte är utformat för små skärmar.
-
Här har vi lagt upp en länk som ska ta dig direkt till tjänsten utan att behöva gå via kommunens hemsida
-
Vill du istället öppna tjänsten via kommunens hemsida så hittar du e-tjänsterna här.
Google Classroom & Provkalendern (Google Calendar)
Länk till kalendern ska även skickas ut av pedagogerna till dig som förälder (hör av dig till ditt barns mentor om du inte fått länken). Har du inte fått länken kan du själv leta upp kalendern och komma åt den:
-
Mobil:
-
Börja med att ladda hem apparna Google Classroom samt Google Calendar från App Store eller från Google Play Store.
-
Öppna och logga in i respektive app med hjälp av elevens email-adress och tillhörande lösenord.
-
I Google Classroom kommer du nu åt alla information direkt från början. Inga ytterligare inställningar krävs.
-
För att komma åt klassens provkalender i Google Classroom så gå in i menyn (som du hittar längst upp till vänster i appen).
-
Välj "Visa Fler" som du hittar längre ned i menyn.
-
Klicka därefter i de kalendrar du vill se i kalendern.
-
Vill du endast se kommande prov och tester så klicka i elevens klass ex. "8c".
-
-
Dator:
-
Öppna en webbläsare och gå in på https://classroom.google.com/u/0/h
-
Klicka på logga in som du hittar längst upp till höger
-
Ange elevens e-mail-address (du kommer antagligen bli tvungen att ange e-mailadressen i två olika fönster) samt lösenord
-
Nu är du inloggad i både Google Classroom och därmed också i övriga Google tjänster som är kopplad till elevens skolkonto
-
Klassens provkalender når du genom att
-
Öppna kalender via Googles program-meny längst upp till höger (se bild till höger)
-
Leta upp de kalendrar du vill visa i vänstermenyn. Förmodligen är redan alla kalendrar markerade, och du ser därmed allt i elevens kalender (inklusive kommande prov och tester).
-
Vill du endast se proven så avmarkerar du de kalendrar som du inte vill se.
-




Allmänna råd från VFF
-
Bekanta dig med tjänsterna. Klicka runt så att du lär dig hur du hittar runt och vart viktig information finns. Det finns information dolt bakom knappar och rubriker där man minst anar det.
-
Se till att öppna upp Tieto Edu appen en gång per vecka för att se om det finns ny information. Det har förekommit problem med att notiser inte alltid dyker upp i mobilen när ny information finns tillgänglig
-
Det är flera som upplever prestanda-problem på Tieto Edu appen och att inloggningen är seg. Det har även förekommit perioder där det varit svårt att logga in i tjänsten. Om du inte kommer åt tjänsten så kontakta Vikenskolan eller Höganäs kommun för hjälp.
-
Besök Elevdokumentations-tjänsten med jämna mellanrum. Det finns tyvärr ingen möjlighet att få notiser när det finns ny elevdokumentation tillgänglig. Ansvaret ligger på dig som förälder.
-
Lösenordet på elevens konto måste uppdateras med jämna mellanrum av eleven. Se till att du får tillgång till det uppdaterade lösenordet. I annat fall kan du inte nå informationen i Google Classroom och Google Calendar.
-
Fastnar du och behöver hjälp? Kontakta Höganäs Servicecenter på 042-33 71 00 eller kontakta ditt barns mentor.
Det finns också en fristående app som heter "Skolschema" som du kan ladda hem. Där ligger skolscheman och veckomatsedel tillgängliga bl.a. för Vikenskolan. Detta är dock ingen tjänst som Höganäs kommun eller Vikenskolan äger eller administrerar. Här hittar du mer info om Skolschema appen.
Johan Bromander
Ansvarig Hemsida och Digital Kommunikation
Vikenskolans Föräldraförening